Home>Utgjeve>1977>SUNDAGSTANKAR av Rasmus Lassen
I dag vekker undrene heller diskusjon og innvendinger — eller risting på hodet og et kast med skuldrene.
1977 Hardanger Januar Kultur Religion Ymse

SUNDAGSTANKAR av Rasmus Lassen

Mange vil gjerne få mer tak i Bibelens budskap og prøver å finne ut hvem Jesus — mesteren fra Nasaret — egentlig var.

I dag vekker undrene heller diskusjon og innvendinger — eller risting på hodet og et kast med skuldrene.
I dag vekker undrene heller diskusjon og innvendinger — eller risting på hodet og et kast med skuldrene.

Frimodig setter de igang — kanskje ved å lese i Det nye testamentet eller ved å høre etter der budskapet derfrå blir forkynte. Men så strander noen av disse forsøkene på det som er vanskelig å forstå — og der blir kanskje noen sittende fast — med sine spørsmålstegn, med sine tvil — eller med sine motsigelser.
Det kan være vanskelig der det fortelles at Jesus gjør et under. Nettopp nå i Kristi åpenbaringstid forteller søndagstekstene om noen av de undrene som Jesus gjorde.
Et sted omtales underet som et tegn. Et tegn — det peker i retning av noe annet — det har ingen egenverdi. Det står der som en pil som viser hvor det vesentlige er. Slik er det med det Jesus gjorde. Det pekte i retning av noe — det står der som en tydelig påpekning: se på denne mannen — legg merke til hvem han er.
I dag vekker undrene heller diskusjon og innvendinger — eller risting på hodet og et kast med skuldrene. Fordi det er så lett bare å se det merkelige som skjer — og trekke konklusjonen: «Dette kan da vel ikke gå an. Dette kan ikke jeg forstå» Istedet for å se på mannen bak dette som skjer — se på Jesus Kristus.
Finnes det et råd til den som sitter fast i det som er vanskelig å forstå? Ta fatt på en annen kant enn der det er lett å bli sittende fast. Begynn med det vesentligste: begynn å se på ham som tegnet peker på.
Ingen kan tvinge seg selv til å tro på underet. Det har heller ingen hensikt. Vår tro — det betyr: vår tillit — skal være rettet mot ham som er sentrum, som hele Det nye testamentet er orientert utfra. Så kan kanskje tegnet få være med å føre til tro og styrke troen — istedet for å stå i veien for den. Og det første underet Jesus gjorde heter det: «Dette sitt første tegn gjorde Jesus i Kana i Galilea: Han åpenbarte sin herlighet, og hans disipler trodde på ham» (Joh. 2.11). Tegnet var ikke målet for troen deres — men det førte til tro.
Rasmus Lassen.
HARDANGER Laurdag 22. januar 1977

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *